• 2.png
  • 1.png
  • 0.png

Poradnictwo Dietetyczne

diet

Profilaktyka i żywienie dietetyczne

Przy Szpitalu Powiatowym w Rawiczu działa punkt porad dietetycznych.
Na konieczność otwarcia takiego punktu miało wpływ wiele czynników. Podstawowy to rozszerzająca się lista chorób powstających na tle wadliwego żywienia (cukrzyca typu II, otyłość, hiperlipidemia, nadciśnienie …), a co za tym idzie ogromna potrzeba dotarcia zarówno do ludzi zdrowych jak i chorych, w celu uświadomienia zależności odpowiedniego żywienia i zdrowia.

Każdego pacjenta traktujemy indywidualnie. Kartę zaleceń żywieniowych sporządzamy po wstępnej rozmowie i przeprowadzonym wywiadzie.

Z porad dietetycznych mogą korzystać także osoby zdrowe, przywiązujące szczególną uwagę do higienicznego trybu życia.

Do punktu dietetycznego zapraszamy młode mamy, które chcą zdrowo żywić swoje pociechy, ponieważ model żywienia niemowląt uległ znacznej modyfikacji.

Zapraszamy!

Poradnictwo dietetyczne dotyczy następujących zakresów:

  • zdrowego stylu żywienia
  • indywidualnej diety w nadwadze
  • indywidualnej diety leczniczej

Porad udziela specjalista z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego

mgr inż. Hanna Kiałka

Porady dietetyczne udzielane są po uzgodnieniu terminu spotkania:

tel. do kontaktu: 65 537 62 66 lub 519 171 453

E-Mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Punkt znajduje się na III piętrze w budynku głównym szpitala, wejście boczną klatką schodową (obok por. chirurgicznej).

I. Podstawowa porada dietetyczna (w zakresie zdrowego stylu odżywiania) obejmuje dwa spotkania. W ramach pierwszej wizyty zbierany jest wywiad żywieniowy, który ma na celu poznanie:

  • nawyków żywieniowych
  • trybu życia
  • informacji dotyczacych chorób współistniejących 
  • aktualnych badań lekarskich (poziom cukru, poziom cholesterolu itp.)

Na podstawie zebranych informacji, przeprowadzana jest analiza sposobu żywienia. Specjalista zwróci uwagę na popełniane błędy, które mogą mieć wpływ na samopoczucie.

Dietetyk przedstawi produkty zalecane i przeciwwskazane w dietoterapii, sposoby technologiczne wykonania potraw oraz omówi przykładowy jadłospis.

Cena pakietu brutto – PODSTAWOWA PORADA DIETETYCZNA: 50 PLN

II. Indywidualna porada żywieniowa w tzw. chorobach dietozależnych (np. nadwaga, niedowaga, cukrzyca, nadciśnienie, dna moczanowa itp. ) obejmuje 3 spotkania, w tym: wywiad, ułożenie diety indywidualnej dostosowanej do trybu życia, preferencji żywieniowych oraz potrzeb organizmu. Dieta zostanie opracowana zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu na składniki odżywcze, takie jak: białko, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy.

Jeżeli celem diety jest odchudzenie - zostanie określony  indywidualny bilans energetyczny.

Całotygodniowy jadłospis wraz z niezbędnymi wskazówkami  dietetyk omówi podczas drugiej wizyty.

Cena pakietu brutto – INDYWIDUALNA PORADA ŻYWIENIOWA: 100 PLN.

III. Punkt porad dietetycznych adresowany jest także do zorganizowanych odbiorców:

  • organizatorów akcji prozdrowotnych, pikników edukacyjnych;
  • dla ośrodków zdrowia, aptek
  • dla zakładów pracy i instytucji, szkół, przedszkoli
  • dla mediów- pomoc w zakresie przygotowania artykułów i innych materiałów prasowych
  • dla hoteli/ hoteli SPA
  • dla sanatoriów
  • dla restauracji, firm cateringowych
  • dla producentów żywności, firm kosmetycznych
  • pogadanki, wykłady, prezentacje.

Spotkania mogą odbywać na terenie Zleceniodawców zainteresowanych proponowaną tematyką, a także mieć dowolną formę (pogadanki, wykłady, prezentacje, przygotowanie materiałów dydaktycznych, informacyjnych, reklamowych).

Cena 1 godziny dydaktycznej (45 min) 50 PLN brutto